18. února 2015

DIY: Jak vyprázdnit žárovku + inspirace na dekorace z žárovek

Krásné ráno všem!

Při brouzdání Pinterestem jsem našla spoustu návodů na dekorace a jiná využití žárovek. Moc se mi líbily a tak jsem začala hledat po domě staré žárovky. Jelikož máme starší dům, kde byly staré lustry s žárovkami, naštěstí jich máme poměrně dost, takže jsem se mohla vrhnout na různé DIY projekty. Problém ale nastal ve chvíli, kdy jsem se na žárovku koukla a řekla si: "Jak mám sakra tuž žárovku vyprázdnit bez toho, abych ji rozbila?" Naštěstí "strýček Google" umí poradit a tak jsem našla pěkný video-návod, jak na to. Povolala jsem svého úžasného muže a on mi žárovky vypitval. Během pitvání mi pak navrhl, že bychom to mohli nafotit a já se mohla o postup podělit s vámi. A tak se zrodil tento článek :)
 Je pravda, že v dnešní době klasických žárovek doma asi už moc nenajdete, jelikož máme všude žárovky úsporné, snad alespoň někdo bude mít tradiční Tesla žárovky doma a bude se mu tento návod hodit. Pokud ne, vždycky si je můžete koupit ;)





Co budete potřebovat:
- obyčejnou žárovku
- úzké kleště
- větší šroubovák
- tenký šroubovák
- klasické kleště



Jak na to:

KROK 1
Za pomocí kleští opatrně odstraníme spodní kovový plíšek - postupujte tak, že budete nadzvedávat okraje tak dlouho, dokud nepůjde plíšek vzít do kleští a vykroutit.







KROK 2
Jakmile je plíšek pryč, vezměte tenký šroubovák a začněte opatrně odstraňovat spodní část z černého skla. Toho dosáhnete zapíchnutím šroubováku do středové díry a postupného hýbáním do stran, dokud sklo nepraskne.




KROK 3
Jakmile je část skla pryč, můžete zbytek vyndat za pomocí kleští. Pokračujte v odstraňování, dokud nebudete mít všechno černé sklo pryč.




KROK 4
Nyní máte volný přístup k vnitřní části žárovky, kde je uchyceno vlákno. Tenkými kleštěmi uchopte skleněnou tyčinku a vytáhněte ji. Bude třeba trochu pohybovat kleštěmi ze strany na stranu, aby se tyčinka ulomila ze základny.




KROK 5
Tyčinka je pryč a vy můžete odlomit vnitřní část s vláknem. Opatrně vložte do žárovky silnější šroubovák a opět hýbáním ze strany na stranu utrhněte sklo ze základny. Dejte pozor, abyste nebyli moc silní a nezničili vnější část žárovky.









KROK 6
Posledním krokem je očištění vzniklého otvoru. Postupně za pomocí úzkých kleští sklo vylamujte, dokud nedosáhnete čistého otvoru bez kousků skla. Všechny možné malé skleněné střepy, které se vám dostaly dovnitř žárovky, vyklepte a máte hotovou žárovku nachystanou na jakýkoliv DIY projekt ;)






A nyní jako bonus pár inspirací, co vlastně s takovou prázdnou žárovkou můžete udělat ;)

These easy DIY light bulb aquariums make a great home for tiny Japanese Marimo moss balls and are super cute as homemade Christmas gifts!

DIY light bulb candle Instructions found here:  http://www.instructables.com/id/Light-Bulb-Lamp/

DIY Mini Snow Globe Ornament ~ this would be such a blast to do with kids!

Make the Coolest Vase Ever | 20 Delightfully Geeky DIYs

Valentines Light Bulb-- this is so clever and cute! #valentines #valentinesday #diy

Art Cover a light bulb with a doily and spray paint it. The light will shine the pattern onto the walls. diy

4 Cute DIY Mini-Garden Designs

Fill a lightbulb w/concrete, stick in a screw, wait for it to dry, break off the glass and u have an awesome coat hook.

A dark yet beautiful twist on the mini terrarium idea

Great idea! Wrap light bulbs wrapped in twine...what a nice way to recycle burnt out bulbs and they make beautiful pears..


4 komentáře :

  1. Krásný návod - díky :-) Mě moc při vyprazdňování pomohlo tohle video:
    http://www.youtubeparade.cz/video/-jw7-rP6n3M/

    Je to v podstatě stejný postup, jen je na něm kdyžtak vidět postup v praxi.

    Jinak ty hrušky, co jsi tam dala jsi opravdu dělala? Vypadá to nádherně, musím to zkusit :-) Bylo by super, přidat ještě nějakou inspiraci :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, jsem moc ráda, že se ti návod líbil :)

      Ty hrušky jsem sama nedělala, je to jen pro inspiraci, nicméně se pokusím nějaké ty nápady sem na blog ještě dát ;)

      Vymazat
  2. Na Alliexpresu baňky prodávají. Mě to inspirovalo. Ještě do nich udělat hořákem díru a použít na květiny .
    http://www.aliexpress.com/item/Light-bulb-glass-vase-hydroponics-vase-fashion-home-decoration-fleshier-plant-flower/1096029674.html

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji moc za návod. Je teda škoda, že neumím být tolik zdatná manuálně a manžela nemám, takže budu muset staré žárovky prostě vyhodit a jedině si nakoupit nové. Nicméně, když už jsme u toho, nebojte se experimentovat a vyzkoušejte i jiné než klasické žárovky :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za vaše komentáře! :)