25. února 2015

Jak na sushi doma (maki sushi)

Krásné ráno všem!

Ačkoliv jsem už na blog kdysi návod na domácí sushi dávala, chtěla jsem ho udělat znovu (a lépe pokud možno) tak, aby si ho mohl kdokoliv později najít a nemusel hledat mezi tři roky starými příspěvky ;) Navíc i fotky snad budou i lepší. Sushi jsem propadla asi tři roky zpátky, kdy jsem viděla sérii dokumentů o Japonsku a naprosto mě ta kultura a gastronomie uchvátila. Koupili jsme si pořádné sushi v sushi baru v Brně a byli v sedmém nebi. Pak jsem si říkala, že by to mělo jít si sushi udělat i doma - chápu, že to není jen o tom zamotat rýži a rybu do řasy, je v tom umění, ale na to naše "domácí sushi" by mělo stačit, když to dostanu alespoň trochu do ruky a zkusím to. Výhodou je nízká cena, dostupnost (můžete si je udělat, kdy jen na ně dostanete chuť) a variabilita podle toho, co zrovna máte doma za suroviny, nebo co vám chutná. A v neposlední řadě my, co bydlíme na vesnicích, si jen tak nemůžeme do sushi baru skočit nebo zavolat, aby nám nějaké přivezli :) Chci předem podotknout, že jsem samouk a určitě by se správný rodilý Japonec při mém "umu" umíral smíchy a hrůzou, ale myslím si, že mi to snad odpustíte a sushi doma zkusíte taky ;)



Co budeme potřebovat:

- kulatozrnnou rýži (dá se koupit i přímo sushi rýže, ale v době krize můžete použít i dlouhozrnnou)
- Nori řasy (dají se koupit v každém větším supermarketu, já je kupuji v Albert, Interspar je má také)
- rýžový ocet na sushi (koupíte na stejných místech jako Nori řasy)
- tmavou japonskou sójovou omáčku (rozhodně doporučuji koupit si nějakou lepší)
- wasabi křen (opět se dá sehnat v supermarketu)
- náplň dle chuti - tradičně se používá avokádo, já přidala i mrkev, papriku, surimi tyčinky a na plátky nakrájené filety z pangase, ale losos je chutnější 
- bambusové prostírání




Jak na to:

Rýži si propláchneme a necháme vařit na mírném ohni do měkka. Doporučuje se zalít rýži dvojnásobným množstvím vody než máte rýže. Během vaření s rýží nemusíte nijak míchat, ale pozor, ať vám nevyvře voda moc brzy a vám se rýže nepřipálí. 



Mezitím co se vám vaří rýže můžete si nachystat všechny ingredience do sushi. Vše nakrájejte na dlouhé úzké proužky. Těch kousků budete potřebovat poměrně málo, tady na fotce mám naprosto zbytečně moc věcí, zbytek nepoužitých kousků dostala Johanka, aby ochutnala surimi tyčinky, avokádo a rybu. Ta se normálně do sushi dává syrová, ale já jsem ji pro jistotu uvařila jednoduše jen v mikrovlnné troubě. Upřímně ten pangas na sushi moc dobrý není, protože nemá žádnou chuť a je dost vodový, takže pokud mohu doporučit, raději si kupte kousíček pravého lososa nebo tuňáka.



Jakmile se vám rýže uvaří do měkka (nebojte se jí tam nechat déle, aby se trochu rozvařila, potřebujeme, aby držela při sobě a nerozpadala se na jednotlivá zrníčka), dáme ji do misky a zalijeme troškou rýžového octu do sushi. Ten rýži dodá tu správnou chuť a také pomůže k lepivosti. Zamícháme a necháme vychladnout.




A nyní si připravíme koutek na tvoření sushi rolek. Tento druh sushi, kdy je nori řasa naplněná rýží, rybou a zeleninou, se jmenuje maki a podle všeho je v Japonsku nejčastější a nejoblíbenější druh sushi vůbec. Na linku si položíme bambusové prostírání, přisuneme si misku s rýží, wasabi křen, veškerou zeleninu do náplně a rybu. Také doporučuji misku s vodou a mašlovačku.

Řasu položíme na bambusové prostírání drsnější stranou nahoru. Řasa má totiž rub a líc, kdy jedna strana je lesklá a hladká a druhá hrubější. My potřebujeme mít tu hrubější nahoře.



Tady na fotce je vidět, že je strana hrubá. Celou řasu si trošku potřeme vodou, aby byla řasa vláčná a nezlomila si při zavinování. Ale nepřežeňte to, jinak se vám řasa zkroutí.



Na navlhčenou řasu vložíme rýži a za pomocí prstů ji postupně přitlačíme do rovnoměrné vrstvy na řasu tak, že necháme na vrchní straně cca 2 cm volný pruh řasy. Doporučuji nenacpat tam té rýže moc, jinak budete mít problém rolku pak zarolovat.





A nyní můžeme začít plnit. Kdo chce, může nejdříve dát na rýži trochu wasabi, na to poklást všechny ingredience, které chceme v rolce mít. Všechnu zeleninu i rybu dáváme cca 2 cm od spodního okraje, bude se tak lépe s rolkou pracovat při rolování.



Teď nadchází ta nejtěžší část. Trošku navlhčíme ty horní 2 cm řasy, aby řasa dobře lepila, poté vezmeme do obou rukou bambusové prostírání spolu s okrajem řasy a začneme opatrně rolovat směrem od sebe. Doporučuji si prsty držet všechnu náplň, aby se vám neposouvala po rýži, ale zůstala pěkně na místě.




Rolujeme rolujeme, dokud se nedostaneme na konec řasy, poté za pomocí prostírání rolku upravte do kulatého tvaru a zmáčkněte, aby vše bylo pevné a nerozpadalo se.






Po rozbalení prostírání by vám měla zůstat pěkně pevná rolka.




Hotové rolky si dáme stranou a doporučuji je dát na nějakou dobu na odležení do lednice, než je budeme podávat.



Před podáváním je třeba rolku rozkrojit na kroužky. Na to je třeba opravdu hodně ostrý nůž a také pomůže, když ho namočíte do studené vody a neotíráte. Mezi jednotlivými rolkami ho doporučuji znovu omýt, protože se na čepel bude lepit rýže.

Nejdříve odkrojíme okraje, poté rolku rozkrojíme na poloviny, které se dáme nad sebe a rozkrojíme je naráz na 3 - 4 proužky. Vznikne vám tak 6 nebo 8 jednotlivých kousků maki sushi z jedné rolky.






Nakrájíme i zbytek rolek a jednotlivé kousky naaranžujeme na talíř. Teď už jen zbývá nalít si do nádobky sójovou omáčku, popř. si otevřít nakládaný zázvor a wasabi, vzít do ruky hůlky a uspořádat si skvělou japonskou hostinu :)

Ačkoliv se vám možná zdá, že tohle nemůže pořádně zasytit, řeknu vám, že díky rýži jste najezení i z jedné rolky, takže tato porce bez problémů uživí i tři osoby :)







Snad se vám tento článek líbil, já osobně jsem sushi-maniak a těmito rolkami bych se mohla ládovat od rána do večera :) Dejte mi vědět, zda jste již zkusili sushi, jestli vám chutnalo a popř. jaké druhy preferujete ;)

Žádné komentáře :

Okomentovat

Děkuji všem za vaše komentáře! :)