22. března 2015

Moje oblíbené kuchařky + kuchyň. robot Sencor

Krásné ráno!

Nikdy jsem nebyla do vaření a pečení tak zapálená, jako jsem teď. Nejsem si jistá, co bylo hlavním důvodem mé nové vášně, ale užívám si to na 100% :) Hlavně pečení mě hrozně baví, zkoušet nové a nové recepty, nahlížet na suroviny z jiného pohledu a když výsledek chutná i ostatním, jsem blahem bez sebe. Za poslední dva roky jsem si tak vytvořila malou sbírku mých oblíbených kuchařek, do kterých ráda nahlížím a sbírám inspiraci. Jak jsem už psala, miluji hlavně pečení, takže i podle toho bude vypadat následující seznam, nicméně letošní rok jsem se rozhodla konečně změnit svůj náhled na svoji stravu a začít se stravovat trochu zdravěji, omezit hlavně jednoduché cukry, a tak se mezi kuchařkami najde i nějaká ta zdravá varianta :) Navíc jsem k letošním narozeninám dostala úžasný kuchyňský robot od firmy Sencor, tak se vám s ním chci trochu pochlubit ;)




Začněme třeba tím kuchyňských robotem. Je to model Sencor STM 3011 GR, koupili jsme ho na mall.cz za 2 499,- Kč. Kuchyňský robot jsem si přála už dlouho, je to vynikající pomocník při tvorbě jakéhokoliv těsta i šlehání sněhu, výhodou je fakt, že udělá vše za vás, vy mu dodáte suroviny a vy můžete mezitím, co vám je smíchá, přikročit k dalšímu kroku vaření/pečení. 

Už jsem svůj robot použila několikrát na různá těsta, takže vám mohu říct pár pro a proti, na které jsem přišla. Kladem je výkonnost, poradí si i s klasickým tuhým těstem na chleba, velká nerezová mísa má dostatečný objem a tři různé nástavce se vám postarají o míchání, hnětení i šlehání.
Mezi zápory bych zařadila jeho hlučnost, je o trochu hlučnější, než klasický ruční mixér, poté trochu nešikovné řešení mísy a nástavců, kdy nástavec nedostane až na úplné dno nádoby a vy si musíte dávat pozor a gumovou stěrkou zespod oddělat zbytek surovin, protože tam nástavec nedosáhne a pokud nejdříve dáte do mísy sypké ingredience, je téměř jisté, že vám tam trocha zůstane nesmíchaná. Druhým záporem je poměrně velký talířek v horní části nástavce, který prakticky znemožňuje přidávat suroviny do mísy během míchání. Musím vždy robot zastavit, zvednout rameno a přidat suroviny. Osobně mi to nevadí, ale někoho by to mohlo obtěžovat :)

Suma sumárum jsem ale spokojená, robot je krásný, výkonný a s ohledem na cenu kuchyňských robotů na trhu celkem levný. Navíc pokud jste puntičkáři a máte rádi barevné doplňky do kuchyně, tento typ se prodává hned v devíti barevných variací :)









A nyní už ke slibovaných kuchařkám.
Můj milovaný a šikovný muž byl natolik skvělý, že mi v kuchyni udělal poličku speciálně na kuchařky, takže nyní je mám pěkně na očích a nemusím se pro ně pořád sklánět do spodní skříňky. Jak vidíte na fotce dole, máme kuchařek poměrně dost včetně osobních poznámek po mé mámě, černých složek s mými oblíbenými recepty a malé červeně-žíhané složky s recepty pro naši dcerku. Nechtěla jsem vás zavalit množstvím fotek, takže jsem vybrala jen ty opravdu nejoblíbenější knihy a ty nafotila blíže. Jdeme na to.

Úplně vpravo v poličce leží i tablet, který mi zapůjčil můj bratr, zjistila jsem totiž, že je to skvělý pomocník v případě, kdy chci udělat jídlo dle receptu na Pinterest nebo jiných zahraničních webů, pokud potřebuji rychle spočítat, kolik stupňů Celsia je 400° F atd... Rozhodne doporučuji ;)
 Tak zde je máme - mé nejoblíbenější kuchařky. Tři z nich jsou psané anglicky, což zmiňuji z toho důvodu, že si je s největší pravděpodobností v našich knihkupectví asi nezakoupíte, ale pokud ovládáte angličtinu, rozhodně je mohu doporučit a zakoupit všechny tři (Davina's Sugar-Free; SORTED a The hummingbird bakery cookbook) můžete na Amazon.com.





Začnu s touto knihou, která je nováčkem, dostala jsem ji k narozeninám. Jelikož jsem se rozhodla letošní rok bojovat s mojí závislostí na cukru a všem sladkém, sáhla jsem po této knize, jelikož obsahuje spoustu vynikajících receptů, které mají klasický cukr nahrazený zdravější variantou. Najdete zde recepty nejen na moučníky, ale na všechny druhy jídel, od snídaní, přes obědy až po domácí majonézy a dresinky. 


Kniha je plná krásných a moderních fotografií vynikajících jídel, každý recept je vyfocený, což velmi oceňuji, rozpis ingrediencí i popis receptu jako takového je jednoduchý, srozumitelný a bez zbytečných okecávaček kolem. Prostě kouknete a vidíte, co potřebujete. Tak to mám nejraději.



Ke knize bych měla jen jednu výtku a to fakt, že v mnoha případech je cukr nahrazen jednoduše jen javorovým sirupem. Což je pravda zdravější varianta, nicméně jsem čekala o něco větší snahu o náhradu nezdravých částí jídel. Asi jsem moc náročná, kniha je opravdu skvělá a plná chutných pokrmů, jen tento maličkatý černý puntík jí přece jenom musím dát :)

Cena: 5.99 liber (cca 230,- Kč)




Na kluky ze SORTED Food nedám dopustit. Sleduji jejich Youtube kanál už nějaký ten pátek (možná už to třetí rok) a jejich recepty zbožňuji. Jsou jednoduché, rychlé, nepotřebujete speciální drahé ingredience a výsledek je skvělý. Díky receptu v podobě videa si jídlo udělá opravdu každý. Tato kniha už je starší, je to jejich první kniha z roku 2012 určená začátečníkům, nicméně to nic nemění na faktu, že je to moje opravdu nejoblíbenější kuchařka ze všech, co mám.

Kniha obsahuje přes 140 receptů všech druhů jídel, všechny recepty jsou srozumitelné, jednoduché a popis přípravy jídla je v jednoduchých odrážkách, takže se rozhodně neztratíte.




Cena: 11.89 liber (455,- Kč)




Abych byla 100% upřímná, tohle byl tak trochu spontánní nákup díky shlédnutí jednoho Youtube vlogu, kde moje oblíbená Zoe podle této knihy dělala cupcakes. U nás hummingbird pekárny asi nejsou známé, ale v zahraničí se jedná o špičku mezi pekaři a cukráři. Jejich recepty se napodobují všude po světě a jsou oblíbené i mezi celebritami. 
Kniha má pevné desky a na nich ještě papírový obal, působí už na první pohled moc příjemně a kvalitně. Fotografie jsou k sežrání, vše moderně naaranžované. Všechny recepty jsou vyfocené, což je pro mě důležité a rozpis surovin i následný postup je jednoduchý a srozumitelný. Díky této knize se můžete naučit dělat skvělé cupcakes, neokoukané koláče i klasický čokoládový dort.



Cena: 7 liber (270,- Kč)


Cupcakes, whoopies & makronky


Tuto kuchařku jsem si zakoupila v supermarketu Lidl, kde je měli v akci spolu s jinými kuchařkami. Jakožto milovník cupcakes jsem prostě neodolala. Navíc jsem se díky této knize dozvěděla něco o pro mě neznámých whoopies a samozřejmě mě moc potěšil recept na francouzské makronky. V knize je spousta chuťových variací a tak si každý najde to svoje.





Zdobené muffiny


Tento sešit sice nemá stovky stránek, ale je plný receptů různých cupcakes. Také inspirace na zdobení je pěkná. Koupila jsem ho spolu se silikonovou formou na 6 cupcakes v Levných knihách, takže mám obavu, že se asi moc jednoduše nesežene. Líbí se mi i forma sešitu v kroužkové vazbě, protože se tak bez problémů vydá na linku nebo stojánek - nezavírá se jako klasické kuchařky.




1000 klasických receptů z celého světa


Obrovitánská kuchařka s tisícovkou receptů. Ačkoliv je to už starší vydání, fotografie i recepty nejsou nijak zastaralé, naopak jsou stále moderní a vynikající. Upřímně ale moc často podle této kuchařky nevařím, jednoduše jen kvůli té velikosti. Než se jí člověk prohrabe, tak je skoro čas na oběd :) Obsahuje recepty na všechny druhy jídla včetně plodů moře a vynikajících desertů.






Koktejly / Saláty


Tyto roztomilé a neobvyklé kuchařky jsem si koupila během jedné návštěvy supermarketu Albert. Dívala jsem se na ně ale i na internetu, takže by snad neměl být problém je sehnat. Rozhodně mohu doporučit pro všechny, kteří rádi experimentují a podávají koktejly, v knize naleznete všechny nejznámější koktejly celého světa. Kniha salátů je plná neobvyklých a chutných variací, hodně kombinací mě překvapilo. Není to jen řecký salát a salát Cesar :) Z této edice, kdy jsou knihy ve tvaru obsahu, si můžete ještě zakoupit recepty z brambor, těstovin a brambor. Podle mě jsou to ideální kuchařky pro příležitostné kuchaře nebo začátečníky.



A pouze jako bonus jsem se chtěla zmínit o těchto časopisech obchodu Albert. Můžete si je vzít zdarma u vchodu a jsou plné velmi zajímavých receptů. Třeba na Vánoce jsem vánočku dělala právě podle tohoto časopisu. Pokud si nechcete doma sbírat časopisy, recepty naleznete i na webu obchodů Albert.



A jako úplnou třešničku na dortu jsem se chtěla pochlubit opět výrobkem mého nejšikovnějšího manžela a to stojánkem na kuchařky. Je dřevěný, mořený a má skládací stojánek, takže nepřekáží, pokud ho nepotřebujete.


Nepodařilo se mi odehnat naši malou :)





A co vy, jaké jsou vaše oblíbené kuchařky?


2 komentáře :

  1. Super výběr, a Johanka jistě bude taky super pekařinkou, když ji to zajímá už nyní :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem si taky před časem pořídila kuchyňského robota a postupem času ho používám víc a víc. Dřív jsem ho používala jen na těsto na placku a postupně zjišťuji, že bez hnětače už skoro neumím vařit :-D . Nejvíc se mi na něm líbí to, že je to jeden spotřebič, ale dokáže toho hodně. Takové multifunkční věci mám ráda, protože pak nemusím mít spotřebičů plnou linku.

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za vaše komentáře! :)