22. dubna 2015

Tipy na oslavu 1. narozenin

Krásné ráno!

Nejsem si jistá, zda tento článek zasáhne spoustu z vás, protože asi nemám mezi čtenáři moc maminek malých dětiček před prvními narozeninami, ale jak jsem si všimla, i bezdětní se občas rádi nechají inspirovat :) Vzhledem k tomu, že jsme v sobotu oslavili první narozeniny naší Johanky, napadlo mě, že bych toho mohla trochu využít a udělat tento článek. Sama jsem se dost na internetu inspirovala k vlastní oslavě, tak snad i můj článek může někoho inspirovat :)

Tipy na perfektní oslavu 1. narozenin:

1. Naplánujte si oslavu dostatečně dopředu.
- Není nic hroznějšího, než začít týden před plánovaným termínem oslavy začít řešit a panikařit, co všechno nemáte nachystané.

2. Zvolte si určité téma.
- Samozřejmě to není nutné, ale pomáhá to udržet si určitou představu, jak bude oslava vypadat a probíhat. Můžete se inspirovat na internetu nebo si vymyslet oslavu v určitých barvách.

3. Využijte zdroje inspirace.
- Nebojte se kouknout na různé inspirační weby, časopisy nebo se poptejte známých, kteří už oslavu měli. Ti vám mohou poradit i s dodavateli různých služeb, např. pokud si netroufnete na vlastní dort, můžete si nechat doporučit cukrářku. A např. můj oblíbený Pinterest je nacpaný tipy a fotkami z oslav 1. narozenin a jiných oslav.

4. Udržte klasický denní režim oslavence.
- Oslavenec, který neměl šanci si v klidu odpočinout, jak je zvyklý, si určitě oslavu neužije, naopak bude protivný a unavený. I naše oslava se naplánovala na odpolední hodinu tak, aby Johanka mohla v klidu jít po obědě spát a vzbudila se pěkně odpočatá na oslavu.

5. Přemýšlejte nad velikostí oslavy.
- Chcete se pochlubit svým maličkým, který oslavuje své první narozeniny s co největším počtem známých a příbuzných? Já to chápu, ale sama bych doporučila spíše udělat oslavu menší a pozvat jen minimum lidí. Samozřejmě každý si může udělat oslavu dle svého a nikdy mu za to nemůže nic špatného říct, ale věřte mi, už malá oslava bude celkem záhul - jste hostitelé a k tomu rodiče, nemůžete jen tak odhodit své dítě do klubka příbuzných a nevšímat si ho. Čím méně lidí bude očekávat vaše skvělé hostitelské schopnosti, tím lepší pro vaše nervy :)

6. Nezapomínejte fotit.
- Ať už si objednáte profesionálního fotografa, domluvíte se se známým, který fotí, a nebo si budete fotky dělat sami, nezapomínejte si všechny důležité momenty zvěčnit. Osobně si myslím, že stojí za to vyfotit oslavence v čerstvě oblečeném slavnostním oblečení (věřte mi, umaže se rychleji, než si myslíte :)), s oběma rodiči, popř. prarodiči, s narozeninovým dortem, při sfoukávání svíčky a při rozbalování dárků. Pak už je to na vás, kolik fotek si necháte ještě udělat, pěkné jsou takové ty tématické s velkou jedničkou, s balónky atd...

7. Užijte si oslavu.
- Jednoduchý a přitom nejdůležitější tip. Vzhledem ke všemu tomu stresu se zařizováním se vám může velmi jednoduše stát, že budete pořád lítat od čertu k ďáblu a nakonec bude večer, oslava skončí a vy si uvědomíte, že si vlastně ani nepamatujete, jak váš malý / malá vypadá :) Uklidněte se a užijte si oslavu vašeho malého zázraku.


Naše oslava

Pro inspiraci přidávám pár fotek z naší oslavy. Rozhodla jsem se držet se tématu přírody a jarních barev, hlavně malinové a červené. Důvodem byly šatičky, které jsem pro Johanku sehnala, byly totiž malinové se stříbrno-šedými detaily. A také samozřejmě má Johanka ráda přírodu a zvířátka, takže se to celkem nabízelo. 
Původní nápad byl, že by se oslava dělala venku s grilováním, měli jsme vše nachystané, nicméně počasí bylo proti nám a tak jsme museli oslavu rychle přesunout dovnitř. Nakonec to ale dopadlo možná ještě lépe, než kdybychom byli venku :) Manžel griloval i tak a my všichni byli v teple doma.

Tady náhled na stůl s občerstvením a narozeninovým dortem, který dělala moje nejšikovnější maminka. Elmo nahoře nesměl chybět, jelikož je to Johančin nejoblíbenější plyšák, bez kterého neusne už od 3 měsíců. 

- Lampionky jsou koupené v IKEA, nádherná malinová a mentolová, ty prostě musely jít se mnou :)
- Ubrus jsem udělala z látky s malinami, opět z IKEA.
- Podnosy i ubrousky také IKEA, drželi jsme se tématu malin a hrušek (kvůli našemu příjmení ;))
- Na malém konferenčím stolku jsem pak měla tento běhoun také s malinami, aby doplnil celkové téma oslavy.


Co se týče samotného občerstvení, inspirovala jsem na Pinterest.com, nedělala jsem toho kvanta, jen na chuť (bylo nás celkem 10 + oslavenkyně). 

Berušky na sušence


Ingredience:
- cherry rajčata
- černé olivy
- pažitka
- 1x tvaroh
- 1x zakysaná smetana
- černé potravinářské barvivo
- slané sušenky

Jak na to:
Je to velmi jednoduché, jen si s nimi musíte trochu vyhrát. 
1) Smíchejte tvaroh a zakysanou smetanu, dokud není směs pěkně hladká. Oddělejte si cca polévkovou lžíci směsi a obarvěte ji načerno. 
2) Přidejte nakrájenou pažitku, sůl a pepř dle chuti.
3) Lžičkou naneste přiměřené množství směsi na sušenky.
4) Rozkrojte cherry rajčata na čtvrtiny a na každou berušku použijte dvě čtvrtiny jako křídla.
5) černé olivy rozkrojte na poloviny (nebo na třetiny, záleží na velikosti oliv) a část s dírou vložte na sušenku jako hlavičku.
6) Do hlavičky zapíchněte dvě pažitky jako tykadla.
7) Pomocí špejle udělejte obarvenou směsí na krovky černé tečky.

Upozornění: Sušenka po nějaké době díky vlhkosti pomazánky zvlhne a rozmáčí se, takže doporučuji nedělat berušky moc dopředu, ať se vám jako mě nerozmáčí, pak je trochu těžké je servírovat :)



Mrkvové cupcakes


Recept jsem podrobně popsala v tomto článku.

Nicméně jsem dělala jiný druh polevy, protože ta máslová se mi nepovedla. Tato je šlehačková a je opravdu velmi jednoduchá, prostě vyšleháte smetanu ke šlehání, přidáte dle chuti trochu moučkového  cukru a tvaroh. Za pomocí cukrářského sáčku a špičky polevu naneste na cupcakes a můžete je nahoře ozdobit malými roztomilými mrkvičkami z marcipánu. Mrkve jsou vlastně jen kužely s dírkou nahoře, do čeho se vsune zelená část. Rýhy jsou udělané párátkem.



Corn dogs


Ingredience (na 12 kusů):
- 6 párků rozkrojených napůl
- 12 špejlí
- 1/2 hrnku mouky
- 1/2 hrnku kukuřičného škrobu
- 2 lžíce cukru
- 2 lžičky kypřícího prášku
- sůl a pepř dle chuti
- 3/4 až 1/2 hrnku mléka

Jak na to:
1) Smíchejte všechny ingredience dohromady. Doporučuji je dát do vyšší nádoby, aby se vám dobře obalovaly párky napíchnuté na špejle.
2) Každý párek rozkrojte na dvě poloviny a napíchněte na špejli.
3) Rozpalte si olej na pánvi nebo fritovací hrnec.
4) Každý párek namočte do směsi a nechte těsto osmažit. Je to poměrně rychlý proces, každý párek se smaží cca 1 minutu. Hotové párky nechte okapat na papírový ubrousek a servírujte s kečupem nebo hořčicí.

Doporučuji tyto párky v těstě dělat až v čase oslavy, jsou lepší teplé než studené ;)


Jedna fotka s maminkou :)


Pro Johanku jsem udělala z kartonu velkou jedničku a nafoukla pár balónků, které ji udělaly radost a navíc vypadaly dobře na fotkách :)


Johanka rozbaluje dárky :)


Největší radost jí udělal xylofon :)


A fotka s balónky v ohrádce, což je perfektní pro hraní :)


My jsme si naši oslavu moc užili a doufám, že se i Johanka bavila, ačkoliv si ji s největší pravděpodobností pamatovat nebude :) Ale budeme mít fotky a vzpomínky, takže jí to můžeme později popsat.

Doufám, že se vám těchto pár tipů líbilo a zkusíte třeba ty recepty na pohoštění :)


4 komentáře :

  1. Ta je nádherná :) Hezkou oslavu jsi ji přichystala. Děti mívají z balonků radost no a ten xylofon nemá chybu, takovej velkej.

    OdpovědětVymazat
  2. Moc hezké! Za tři týdny slavíme taky, tak moc děkuji za inspiraci.

    OdpovědětVymazat
  3. Doporučuji pořídit fotokoutek! My ho měli a všichni si užili skvělou zábavu. Měli jsme ho od https://az-fotosluzby.eu/fotokoutek.

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za vaše komentáře! :)