1. července 2015

Back To Basics - část 4: Oči a oční stíny

Krásné první červencové ráno!

Oči jsou na člověku asi nejvýraznější částí obličeje, proto se jim v odvětví dekorativní kosmetiky věnuje snad nejvíc. Na internetu, v časopisech nebo knihách můžete najít stovky a stovky různých tipů na denní/večerní líčení, rad jak na takový a takový typ očí, plus samozřejmě obrovský trh zaměřený na dekorativní kosmetiku jako takovou. Výběr vhodného líčení je dle mého názoru nejdůležitějším krokem k tomu stát se zkušenější a zdatnější v oblasti líčení. Možná se vám to zdá hrozně složité – ty všechny odstíny očí, k tomu správné barvy, milion druhů kosmetiky a teď si člověče vyber tu správnou volbu. Nejsem žádná vizážistka, ale pokusím se vám alespoň trošku ulehčit ve výběru a spolu se podíváme na obšírné téma očí a očních stínů.



Nejdříve bych se chtěla věnovat tvaru a posazení očí. Ono totiž sebekrásnější líčení vytvořené na nesprávně zvoleném tvaru očí může zkazit celkový dojem. Všechny tvary očí jsou krásné, jedinečné a nikdo by se neměl stydět, že má třeba oči moc blízko u sebe nebo moc malé. Se správným postupem si nalíčíte oči jakékoliv a budete na sebe pyšní, že jste to zvládli. 

Základní druhy tvarů očí:


Zde na obrázku jsem pro vás přichystala jednoduchý přehled těch nejzákladnějších tvarů očí.

Samozřejmě nejsme tvořeni podle šablony, takže je klidně možné, že vaše oči budou spadat do více kategorií naráz, ale pro takový základní přehled by to mělo stačit.
  1. mandlové oči – tvar, který někdo nazývá ideálním. Oči jsou přiměřeně podlouhlé, rovné a oční víčka pěkně doléhají na oko bez jeho zatížení. S tímto tvarem očí si nemusíte dělat moc velkou hlavu při líčení, protože nemusíte nijak líčení upravovat.
  2. spadlá víčka – jak jsem si všimla ve svém okolí, tento typ je velice častý, sama ho mám taky – oči jsou rovnoměrné, ale horní víčko je jakoby moc těžké a dopadá na horní část oka, takže při otevřených očích není horní víčko téměř vůbec vidět. Nevýhodou tohoto typu je fakt, že nemáte moc „pracovní plochy“ pro vaše líčení a často se vám oční linky obtiskují na kůži nad očima.
  3. spadlé koutky – můžeme mít oči se spadlými vnějšími nebo vnitřními koutky, oči většinou vypadají trochu smutně, zvadle. Hodně pomáhá používat kulmu na řasy, která je natočí a opticky oko ve vnější části nadzvedne.
  4. daleko posazené oči – při přímém pohledu do zrcadla jsou oči o trochu dál od nosu než je obvyklé, můžete to zkusit i svislým přiložením tužky ke konci nosu – pokud oko začíná daleko za tužkou, máte oči daleko od sebe.
  5. blízko posazené oči – opak daleko posazených očí, vnitřní koutky oka jsou jakoby natlačené ke kořenu nosu. Pro optické oddálení doporučuji do vnitřního koutku oka používat hodně světlý oční stín, který vnitřní koutek zvýrazní a zvětší a tím oči oddálí od nosu.
  6. hluboko posazené oči – oči jsou hlouběji v očních jamkách, takže často máte výrazná horní i spodní víčka, také kruhy a „pytle“ pod očima. Používáním světlejších odstínů dosáhnete optického „vytažení“ oka z lebky.


Další typy očí:
  1. malé oči – oči vypadají v poměru se zbytkem obličeje menší a potřebují tak zvýraznit, aby více vynikly. Zapomeňte na černou konturovací tužku do vnitřní linky oka, naopak pomáhá natočit řasy, používat řasenku, která řasy hodně zvýrazní a do vnitřní linky oka používat smetanovou nebo nude oční linku. Také pomáhají umělé řasy.
  2. velké oči – doporučuji používat místo ostrých černých linek spíše rozmazané jemnější linky, např. linka kajalovou tužkou, kterou poté malinkým štětečkem, prstem nebo vatovou tyčinkou rozmažete. Ostré a výrazné hrany totiž přivádí ještě více pozornosti k již tak velkým očím.
  3. kulaté oči – při líčení kulatých očí se doporučuje vnější část oka opticky protáhnout tmavším stínem, který tvoří ve vnější části oka položené V – v případě kulatých očí špičku ležatého V více protáhněte směrem ven.



ODSTÍNY OČÍ A OČNÍCH STÍNŮ

Každý člověk má specifickou barvu duhovek, nicméně se všechny dají zařadit do 3 základních skupin (jak jsem se nedávno dočetla) – modré, zelené a hnědé. Někdy se uvádí šedá jako samostatná skupina, někdy je uváděna jako součástí modré rodiny. Stejně tak je to s oříškovýma očima, které jsou něco mezi zelenou a hnědou, ale většinou se uvádí do hnědé rodiny.

Budeme se tedy držet 3 základních skupin – modrá, zelená a hnědá. Pokud máte oči zeleno-modré, hnědo-zelené nebo jakkoliv jinak dvoj a více barevné, řiďte se svým srdcem, zda chcete vyzdvihnout jednu nebo druhou barvu a podle toho postupujte. 

Následující jednoduchý přehled neznamená, že si v životě nesmíte na oči dát jinou barvu, jde jen o přehled nejvhodnějších odstínů, které odstín vašich očí zvýrazní. Nikdo netvrdí, že zelené oči nesmí používat zelené odstíny atd… ;)



Veškerá pravidla pro zvýraznění barvy očí a vhodných očních stínech se řídí podle tradičního barevného kruhu, který si můžete stáhnout na internetu nebo sami vytvořit a podle něj se poté řídit. Tuším, že tento kruh používají i umělci, takže to není nic nového či převratného, jde o princip vzájemného doplňování či vyrušení různých barev na základě jejich barevného spektra. Při pohledu na kruh dole to jistě velmi rychle pochopíte. 

Vezměme si příklad – modrá barva stojí v kruhu naproti barvě oranžové/syvé, což znamená, že se s touto barvou navzájem ruší nebo zvýrazní – pokud tedy chcete, aby modrá vynikla, dáte ji vedle oranžové. Modrá se tak bude zdát opticky ještě modřejší. Pokud chcete modrou spíše potlačit, vyberete si barvu s ní sousedící – takže v tomto případě fialovou nebo zelenou. Modrá tak nebude tolik vystupovat a bude spíše tlumenější. Na stejném principu funguje i korektor, když se na modro-fialové kruhy pod očima používá právě žluto-oranžový, aby modrou opticky potlačil.


MODRÁ
- popelavě hnědá, tmavošedá, šedá, břidlicová  (rodina hnědo-šedá)

ZELENÁ
- žlutě tónovaná béžová, velbloudí hnědá, vřesově fialová, břidlicová, tmavošedá (rodina béžovo-červená)

HNĚDÁ
- cementově hnědá, sobolí černá, mocha hnědá, khaki zelená, šedá, šedo-zelená (rodina zeleno-šedá)



APLIKACE OČNÍCH STÍNŮ

A nyní k samotnému líčení očí. Není to až taková věda jak se zdá, jen si musíme rozdělit oko do několika částí a podle toho pak jednoduše poznáte, kam patří jaký odstín.


1. Pod obočí se nanáší odstín očního stínu v takové barvě, která je neutrální k vaší barvy pleti či o malinko světlejší pro optické zvednutí obočí a zvýraznění celkového líčení očí. Nedoporučuji používat hodně třpytivé stíny nebo stíny hodně zbarvené, protože působí velmi lacino a nehezky. Tento stín má také druhé použití a to pomoci s rozmazáním tmavého stínu do ztracena.

2. Na celé horní víčko či do jeho středu se nanáší střední odstíny nebo takové odstíny, které chcete, aby byly jako hlavní barvou očního víčka. 

3. Do vnější části oka se nanáší nejtmavší odstín a to pro dodání hloubky a 3D efektu líčení. Stín se nanáší do tvaru položeného V, které směřuje do středu oka. Horní "nožička V" kopíruje přirozenou linii horního víčka, popř. je těsně pod ní či nad ní (dle tvaru oka). Zde si dejte opravdu na čas s rozmazáváním stínu, protože tento tmavý oční stín má opravdu působit jako přirozený stín, rozhodně se vyvarujte ostrým hranám v přechodu mezi středním odstínem i horní částí oka.

4. Do vnitřního koutku oka se aplikuje nejsvětlejší odstín pro optické otevření oka. nevěřili byste, jak moc dokáže tento krok oživit celé líčení a dodat mu jiskru. Také pokud vlastníte oči posazené blízko k sobě, opticky vám oči posune dál.


A teď už mi nezbývá nic jiného, než vám všem popřát mnoho zdaru při trénování líčení. Opravdu to není věda a s dobrými nástroji, trpělivostí a trochou šikovností si každá z vás dokáže vykouzlit úžasné líčení. Nezapomeňte, že nikdo se to nenaučil přes noc a tak zkoušejte, zkoušejte a zkoušejte. Rychle se naučíte rozpoznat, co vašim očím sedí a co ne.


1 komentář :

Děkuji všem za vaše komentáře! :)