8. prosince 2020

Tradiční čínská medicína - Reishi, Cordyceps, Coriolus

 Všechny zdravím!

Je tu prosinec, dokonce nedávno napadl první sníh a myslím, že je ideální doba na to, myslet trochu více na svoje tělo a imunitu speciálně. Na trhu je spousta doplňků výživy, ze kterých jde až hlava kolem, já mám pro vás něco trochu netradičního - a to tři doplňky výživy vyrobené z čínských hub :)


Nemusíte se bát, žádné halucinace z nich mít rozhodně nebudete, naopak, sama jsem byla velmi příjemně překvapená, kolik pozitivních účinků na naše tělo i mysl mohou tyto houby mít. A pokud nejste uzavření Východní medicíně (což rozhodně nedoporučuji, speciálně čínská medicína není žádné šarlatánství), určitě čtěte dál ;)

Před nějakou dobou jsem byla kontaktována panem MUDr. Vladařem z e-shopu obchodcinskemediciny.cz, který mi nabídl k vyzkoušení právě zmiňované doplňky výživy z čínských hub. Pokud mě alespoň trochu znáte, tak víte, že moc ráda zkouším nové věci a v poslední době se snažím nahrazovat věci kolem sebe za přírodnější a pro tělo přijatelnější - ať už co se kosmetiky týče, tak i potravin, léků a doplňků výživy. Pan doktor mi poslal kombinaci tří nejoblíbenějších hub, které se vzájemně pěkně doplňují.

A abych vám tu nepovídala hlouposti, obrátila jsem se na pana doktora a trochu se v tomto oboru sebe-vzdělala, abych vám mohla lépe popsat vlastnosti a možné pozitivní účinky na vaše tělo i mysl. Upřímně čím více jsem si o čínských houbách četla, tím více jsem byla natěšená je zkusit, sami uznejte, zda byste pro ně u sebe nenašli využití :)

Samozřejmě téma tradiční čínské medicíny je komplexní a rozhodně nestačí jen jeden článek na blogu, tedy zde najdete takový "výcuc" informací, pro detailnější popisy doporučuji např. následující odkazy:

https://www.strankycinskemediciny.cz/lecive-houby/reishi
https://www.strankycinskemediciny.cz/lecive-houby/cordyceps
https://www.strankycinskemediciny.cz/lecive-houby/coriolus

popř. jakékoliv dotazy můžete směřovat na e-mail: poradna@obchodcinskemediciny.cz

Jdeme tedy na to:

REISHI - GANODERMA (Lesklokorka lesklá)

Zakoupit můžete zde.


Reishi (Ganoderma lucidum, Lesklokorka lesklá, Ling Zhi) je jedna z nejčastěji užívaných medicinálních hub na světě. V tradiční čínské medicíně se používá více než 4000 let. Není náhodou, že v překladu znamená „božská houba nesmrtelnosti“. Někdy je také označována jako "bylina duchovní síly".

Houba Reishi je pěstována na dřevěných kmenech zahrabaných do země. Reishi roste 6-9 měsíců. V této době má Reishi optimální obsah léčivých látek. U starších hub se koncentrace léčivých látek snižuje.

Reishi obsahuje mimo vitamínů, minerálů i velké množství polysacharidů beta glukanů, ganoderanů, ale i cyklických esterů laktonů, triterpenů, kam patří i kyselina ganoderická či lanostany a mnoho dalších.

ÚČINKY:
  • Reishi má výrazný stimulační účinek na imunitní systém, hlavně makrofágy, a aktivizuje výrazně NK buňky (přirození zabíječi) a dendritické buňky. Dokáže se poprat s E.coli, B.dysenterie, B.Pseudomonas, pneumokoky, streptokoky, stafylokoky a jinými koky...

  • Druhou oblastí, kde Reishi používáme, jsou únavové stavy. Jelikož pomáhá doplňovat spíše yin a krev, tak je výborná hlavně u žen. Někdy jí říkáme "dámská houba". Možná i pro její antiaging účinek, prostě s ní ženy stárnou mnohem pomaleji. Pomáhá tedy u různých únavových stavů, únav po porodu. A to nejen u únavy fyzické, ale i psychické, protože má tropismus k srdci (podle čínské medicíny vyživuje srdce).

  • Reishi dokáže vyživovat yin a krev. Zároveň harmonizuje psychiku. To z ní dělá ideální přípravek na klimakterické problémy, jako jsou návaly, podrážděnosti, mentální neukotvenosti, náladovosti, bušení srdce apod.

  • Reishi má též tropismus k plicím. Stejně jako většina ostatních hub dokáže imunitní systém stimulovat, pokud je slabý, ale také ho regulovat, pokud je jeho odpověď nepřiměřená. Toho se využívá u různých autoimunitních či alergických problémů. Proto ji použijeme u kašlů, astmat, senné rýmy, nejrůznějších alergií, CHOPN, emfyzému apod.

  • Jedničkou je i u opakujících se infekcí respiračního systému, ale ne v akutní fázi. Pokud je akutní stav, tak je lépe použít Coriolus či betaglukan (ve vyšších dávkách).

  • Výborná je i u kožních problémů, třeba atopického ekzému.

  • Reishi dokáže pomoci u problematiky jater. Dokáže je pročistit lépe než ostropestřec mariánský. Ale to dokáže většina hub. Játra dokáže nejen regenerovat (má hepatoprotektivní účinek), ale dokáže je i posilovat, jejich krev a yin. To je důležité hlavně u žen, třeba u menstruačních nerovnováh.

  • Podobně jako jiné houby dokáže regulovat cukr v krvi a můžeme ji použít u diabetu, hlavně II. typu. Je prokázáno, že zlepšuje reakci tkání na inzulín.

CORDYCEPS (Housenice čínská)

Zakoupit můžete zde.


Housenice čínská (Cordyceps sinensis) se na­zývá v angličtině Chinese Caterpillar Fungus nebo worm grass, v tibetštině yarsa gunba. Číňané označují Cordyceps jako Dong Chong Xia Cao, což se překládá doslov jako „Zimní červ, letní tráva“. Housenice je pravým klenotem tra­diční čínské medicíny.

Housenice čínská se nalézá ve volné přírodě pouze v některých provinciích Číny v Bhútánu a Nepálu na chladných horských loukách od výšky 3 800 m.

Housenice obsahuje mnoho aminokyselin, vitamínů, sterolů, minerálů, stopových prvků a biologicky aktivních látek.

ÚČINKY:
  • Cordyceps je ze všech hub asi nejsilnější dobíječ energie. Díky tomu, že pochází z vysokých nadmořských výšek Himálají, je schopen stimulovat naši imunitu a odolnost. A to nejen proti virům, bakteriím, parazitům, ale i odolnost vůči stresu.

  • Cordyceps posiluje ledvinový yang. Toho využijí hlavně lidé celkově zimomřiví, unavení a vyčerpaní. Zajímavé je, že funguje u tzv. syndromu vyhoření, kde pacienti (nejčastěji vrcholoví manažeři) jsou poměrně do horka.

  • Pro schopnost posilovat ledviny se často používá u neplodností či různých sexuálních problémů (slabé libido, impotence, nízká kvalita spermií), ale třeba i u problematiky ledvin podle západního přístupu, jako jsou různé záněty ledvin, selhávání ledvin apod. 

  • Velmi často se Cordycpes používá u zánětů močového měchýře. Zvláště pokud je pacient alespoň trochu zimomřivý, což souvisí s oslabeným yangem ledvin. Často se užívá v kombinaci s Coriolem. Pozor, pouze v mezidobí!!! Pokud je stav (zánět) akutní, tak se Cordyceps vysazuje a zvyšuje se dávka Coriolu. Případně se dává urologický čaj.

  • Často se podává Cordyceps u nedostatečné funkce štítné žlázy, což s oslabeným yangem též souvisí. Někdy ho v podobných případech kombinujeme s Reishi či Coriolem.

  • Je vhodný též u nadváhy, pokud je oslabená slezina a člověk je opět spíše zimomřivý. Pomáhá rozhýbávat tekutiny. Podle čínské medicíny je tloustnutí usazováním patologických tekutin.

  • Díky schopnosti posilovat plíce se často používá u astmat, kašlů a dalších plicních problémů jako je CHOPN či emfyzém.

CORIOLUS (Outkovka pestrá)

Zakoupit můžete zde.


Coriolus je považován za poklad mezi rostlinami tradiční čínské medicíny. V Číně se také nazýval „tráva říše nebes“ nebo „královská houba“ a její užívání bylo v minulosti pouze výsadou císařů a obyvatel císařských paláců,

Coriolus versicolor, (Outkovka pestrá) je pro svůj vzhled známá také jako „Turkey tail“ (krocaní ocas – tvar plodnic připomíná ocas divokého krocana) v severní Americe, nebo Yun Zhi v Číně nebo Kawaratake v Japonsku.

Tradiční čínská medicína má s používáním Coriolu tisícileté zkušenosti.

První písemné zmínky o Coriolu můžeme najit v Materia Medica okolo roku 200 př.n.l. za vlády dynastie Han. Materia Medica (Ben Cao Gan Mu) z 15. století uvádí, že Coriolus je prospěšný pro uklidnění ducha (Shen) a posílení životně důležité energie (Qi).

Coriolus obsahují především polysacharido-polypetidický komplex, hlavně specifické β-glukany. Z heteroglykanů je to např. krestin, polysacharid K, polysacharidpeptid (PSP). Z dalších sloučenin je to hlavně triterpenoidy a další. Bioaktivní složky Coriolu se začaly zkoumat v 60-tých letech minulého století.

ÚČINKY:

  • V terapeutické praxi je Coriolus nejsilnějším bojovníkem s různými druhy patogenů. Je mu jedno, jestli to jsou bakterie, chlamydie, viry, kvasinky, borelie, koky nebo rakovinové buňky.

  • Je to nejčastěji užívaná houba u různých onkologických problémů. Dává se u rakoviny plic, jícnu, rakoviny prsu, děložního čípku, dělohy, krve (leukémie), u lymfomu (rakovina mízní tkáně, projevuje se zduřením uzlin), střev (s Agaricem, po měsíci Agaricus vysadit a dát houbu podle akt. stavu), u melanomu (rakovina kůže), mozku, obecně u rakovin pod pupkem. Vždy pokud jsou metastázy. Může se podávat a je dobré ho podávat i během konvenční léčby, kterou bývá chemo či radioterpaie. Nejen že pomáhá likvidovat rakovinné buňky, ale pomáhá organismu zvládnout náročnou konvenční léčbu, kterou obvykle provází mnoho nepříjemných vedlejších příznaků.

  • Má výrazné působení na viry. Existují studie a praxe je potvrzuje, že je výborný u lidského papylomaviru - HPV, který může způsobit genitální bradavice nebo i rakovinu děložního čípku. Je výborný i u dalších typů bradavic či oparů (herpes).

  • Lze ho použít i u akutních infekcí respiračního systému. Dávají se na několik dní vyšší dávky. Obvykle s betaglukanem.

  • Imunitu dokáže nejen stimulovat, ale jako podobně jako většina hub i tlumit, pokud je její odpověď nepřiměřená. Toho se využívá u autoimunitních onemocnění: štítné žlázy, revmatoidní artritidy, bronchiálním astmatu apod.

  • Další dobrou vlastností Coriolu je, že dokáže regenerovat sliznice. Toho se využívá po radioterapiích, ale třeba i u astmatu, sinusitidách. Pomáhá i děložní sliznici, proto se dává jako příprava na těhotenství spolu s Cordycpesem.

  • Má též výrazné protizánětlivé účinky a to jak u akutních, tak i chronických zánětů. Proto se používá spolu s Reishi a Auriculárií  u zánětlivých onemocnění pohybového aparátu. Nebo s Chagou či Hericiem u zánětů trávicího traktu - Crohn či ulcerózní kolitida. Nebo spolu s Cordycpesem při zánětu močového měchýře. Ale jen v mezidobí, když stav není akutní. Pokud je stav akutní, tak se Cordycpes vysadí a zvýší se dávky Coriolu.


MOJE POZNATKY:

Poměrně dost informací, že? A to jsem vám je ještě ořezala, ale na druhou stranu jsem nechtěla ubrat žádné z nich na důležitosti. Asi nejvíce vás bude zajímat, co si o těchto houbách myslím já, popř. jestli mohu potvrdit výše zmíněné účinky. 

Samozřejmě jako u každého doplňku výživy - přírodního speciálně, je potřeba doplněk brát delší dobu a hlavně pravidelně, není to Paralen, který si vezmete a hned vidíte rozdíl. Já osobně přírodní lečbě věřím, snažím se sobě i Johance (moje šestiletá dcera) vždy dávat přírodní látky místo chemických - např. homeopatika, na které se spousta lidí kouká přes prsty, já s nimi mám jen dobré zkušenosti - a stejně tak je to s těmito houbami. 

Než jsem balení otevřela, přemýšlela jsem, jak vlastně jsou dávkované, zda jsou to tablety, prášek nebo snad kousky, jak je vidět na fotografiích výše, houby jsou namleté v kapslích, takže se bez problémů polykají - jak jsem psala, i šestileté dítě to zvládne v klidu :)

Asi nemusím zmiňovat, že letos je nápor na naši imunitu extra vysoký a tak každý z nás uvítá nějakou tu pomoc - jak jste si mohli přečíst výše, kombinace hub velmi často pomáhá právě na přirozenou imunitu těla, na respirační choroby či problémy s vnitřními orgány. Já jsem také uvítala pročištění jater, shodou náhod jsem podzim věnovala pročištění organizmu a snažím se vyhýbat se jednoduchým cukrům - na to všechno se tyto houby perfektně hodí. 

Houby beru už něco přes měsíc, Johanka mi uždibuje také a já rozdíl vidím už teď - obvykle jsem na podzim nachlazená, trpím na rýmy, Johanka na kašel a klasické nachlazení. Loni byla každých 14 dní nemocná, letos nic a to jsem jí nedávala nic jiného, než tyto houby. Sama to mám stejné, třeba cítím, že se o mě něco pokouší, ale bez problémů se z toho vyspím bez potřeby léků, je tedy vidět, že imunita to zvládá sama. 

Nechám finální názor na vás, zda přírodní léčbě věříte či nikoliv, já ji věřím, používám ji a jsem moc ráda, že jsem mohla vyzkoušet výrobky z tradiční čínské medicíny, vám je mohu vřele doporučit!

1 komentář :

  1. Doporučit můžu i houbu chaga. To je pro mě opravdu objev loňského roku. Já jsem vyzkoušel guaranu, kratom a všechno možné. Dokonce i reishi a další věci, ale chaga prostě funguje přesně tak, jak bych si představoval bez nějakých vedlejších účinků. ;-) Navíc je houba chaga i poměrně dobrá, takže si na tom člověk pochutná.

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za vaše komentáře! :)